Waarden

 

not waste life

“Als we niet beslissen waar we heen gaan, eindigen we ongetwijfeld op de plek waar we naartoe zijn gegaan.” – Chinese gezegde

 

ACT gaat ervan uit dat ieder persoon reeds alles bezit wat nodig is voor het definiƫren van een levensrichting. Alleen is het vermogen om een richting te zien en te volgen, verzwakt door onze monsters. Met gekozen waarden volg je een veel stabielere koers. Je kan het vergelijken met de vuurtoren die de richting aanwijst voor schippers. Een schip zal nooit tot aan de vuurtoren varen. De vuurtoren bepaalt enkel de koers van het schip. Zo gaat het ook met waarden. Ze bepalen de koers van je leven, maar je zal ze nooit volledig kunnen bereiken. Hierin verschillen waarden van doelen. Doelen kan je wel bereiken omdat ze zeer concreet en meetbaar zijn.

In therapie help ik je zoeken naar de waarden die jij in je leven wil nastreven. We gaan dus concrete doelen formuleren die je helpen om dichter bij je waarden te staan. Door een waardevol leven te leiden, gaat ACT ervan uit dat je focus wordt verlegd van je klachten en ze hierdoor ook minder op de voorgrond komen te staan.